Gratis forsendelse til Danmark fra 740 kr !
Facebook Instagram

Stof encyklopædi

 

A


Acetat:

Acetat fremstilles af naturlige råmaterialer (bomuld) ved en tør spindingsproces. Acetat er også kendt som cuproseid eller kunstsilke. I modsætning til fuldsyntetisk polyester (fremstillet af olie) kan acetat absorbere fugt og afgive den til luften udenfor. Beklædningsstoffer fremstillet af acetat er åndbare, plejelette og knitningssikre.

Åndbarhed:

Åndbarhed henviser til et stofs evne til at lade vanddamp slippe ud. RET-værdien (Resistance to Evaporating Heat Transfer) angiver, hvor stor modstandsdygtighed stoffet har over for vanddamp. Jo lavere RET-værdien er, jo bedre er åndbarheden.

RET 0-6: ekstremt åndbar
RET 6-13: særligt åndbar
RET 13-20: tilfredsstillende åndbar
RET 20 +: utilfredsstillende vanddampgennemtrængelighed

 

 

B

Belægning:

Ved overfladebehandling af tekstiler påføres et plastlag på et tekstilunderlag for at ændre underlagets egenskaber (f.eks. vandtæthed, slidstyrke, følelse osv.). Almindelige belægninger er PVC-, akryl- og TPU-belægninger.

 

 

C

Changeant / Changant:

Changantstoffer ændrer udseende afhængigt af lysets indfald og synsvinklen på grund af de forskellige farvede tråde i længs- og tværgående retning.

Coolmax®:

Coolmax®-stoffer er kendt for deres optimale fugttransport og meget gode åndbarhed på grund af deres særlige fiberstruktur. Fugt (sved, vanddamp...) transporteres til stoffets overflade og kan derfor fordampe særligt hurtigt. Coolmax®-stoffer holder køligt, tørrer hurtigt, er åndbare, lette og tåler maskinvask.

Cordura®:

Cordura® er et særligt robust, slidstærkt polyamidstof. Ved fremstillingen af Cordura® spindes de afskårne polyamidfibre igen og væves derefter.

 

 

D


Damask:

Damask er et stof med et vævet mønster. Mønstret skabes normalt ved at veksle mellem forskellige satinvævninger.

Denim:

Jeansstof i twillvævning.

dtex:

Tex-værdien bestemmer finheden af fibre og garner (mtex, dtex, ktex). Jo højere tex-tal, jo grovere er garnet eller fiberen.

 

 

 

E 

EN471 / EN ISO 20471:

EuroNorm for fluorescerende farver.

 

 

F

Funktionelt stof / funktionelt tekstil:

Funktionelle tekstiler er stoffer, vævede eller strikkede stoffer med en funktionel merværdi (f.eks. vindtæt, vandtæt, åndbart, termoregulerende, smudsafvisende, elastisk, plejelignende, varmende/afkølende ...).

Fleece:

Nonwovens er stoffer fremstillet af fibre, der klæber sammen. Ikke-vævede stoffer anvendes oftest som isolerings- eller polstringsmateriale.

 

 

 

G

Gabardine:

Gabardine er et særligt glat og tæt stof med et stejlt diagonalt mønster, der er skabt af twillvævet.

 

Gore-Tex®:

Gore-Tex®️ er handelsnavnet for W. L. Gore & Associates. Under dette mærke produceres membranstoffer med klimamembraner, som er ideelle til udendørs beklædning af enhver art på grund af deres vindtætte, vandtætte og åndbare egenskaber.

 

H

 

 

I

Indanthren®-farvning:

Indanthren er et syntetisk fremstillet farvestof. Tekstiler, der er farvet med Indanthren-farvestoffer, har en fremragende bestandighed over for vask, kogning, lys, vejrlig og klor.

 

 

J

Jacquard:

Jacquardstoffer er stoffer med kunstfærdigt vævede mønstre.

 

 

K

kbA & kbT: 

kbA står for kontrolleret økologisk dyrkning. Ved økologisk landbrug er det forbudt at bruge kemisk gødning, afblødningsmidler og syntetiske pesticider. Desuden skal jorden have været anvendt uden kemikalier i tre år. Dyrkningen foregår i blandet dyrkning og med vekseldrift. Den ubehandlede bomuld har derfor et meget lavt allergipotentiale og er skånsom mod huden.

kbT står for kontrolleret økologisk husdyrbrug. Dette er altid angivet, når ulden kommer fra dyr, der er blevet opdrættet økologisk og holdes i harmoni med naturen.

 

 

L

Loden:

Loden er et slidstærkt uldstof. Loden bliver ofte videreforarbejdet til hvalloden (se "hvalloden").

 

 

M

Mikrofibre:

Mikrofibre er en samlet betegnelse for fibre, hvis finhed er mindre end 1 dtex.

Bomuld: 1,5 - 2,5 dtex
Ny uld: 3- 6 dtex

 

 

N

Nylon:

Nylon er handelsbetegnelsen for en syntetisk fiber fremstillet af polyamid.

 

 

O

Oeko-Tex®:

Oeko-Tex er et test- og certificeringssystem for fibre, garn, tekstiler og tekstilprodukter.

Oeko-Tex® Standard 100: testet for skadelige stoffer
Oeko-Tex® Standard 1000: miljøvenligt produktionsanlæg
Oeko-Tex® Standard 100plus: produkter fra miljøvenlig produktion, der er testet for skadelige stoffer

 

 

P

Picqué:

Picqué er et stof med skiftevis hævede og fordybede områder.

PVC-belægning:

Plastlag på bagsiden af stoffet, som ændrer stoffets egenskaber (vandtæt, vindtæt...).

Q

Quilt:

En quilt er et alsidigt dekorativt tæppe, der normalt består af tre lag: forside, mellemlæg (fleece, uld, syntetisk...) og underside.

 

 

R

Ripstop:

Ripstop-stoffer er vævet i en særlig teknik og er særligt modstandsdygtige over for rifter. Lidt tykkere tråde er med jævne mellemrum integreret i det ellers tyndere stof, hvilket skaber en kasseformet struktur. Dette resulterer i et meget godt stabilitetsforhold og en høj rivefasthed.

 

 

S

Slidstyrke:

Stoffers slidstyrke måles ved hjælp af Martindale-metoden. Sliddet af et stof simuleres ved at gnide en prøve af det stof, der skal testes, mod et standard uldstof. Slidstyrken af disse såkaldte slidturer måles. Jo højere antal ture, jo mere slidstærkt er stoffet.

10.000 slidcyklusser: til private husholdninger, lille brug
15.000 slidcyklusser: til private husholdninger, regelmæssig brug
20.000 slidcyklusser: til offentlige miljøer, regelmæssig brug
30.000 rubs: til offentlige miljøer med intensiv brug
40.000 slidcyklusser: til offentlige miljøer, meget hårdt brug

Softshell:

Softshell består ofte af to eller tre laminerede lag stof. Det yderste lag er normalt lavet af et modstandsdygtigt materiale, som ligger over klimamembranen på indersiden. Membranen er en vandtynd dampgennemtrængelig film, der gør tekstilet vindtæt, vandtæt og åndbart. Det inderste lag er normalt et foringsstof (micro fleece, teddy...).

udex:

udex er en samlet betegnelse for elastiske tråde, der giver elastik og spændstighed til vævet og strikket stof. Stoffer med udex-indhold er også mindre modtagelige for krølning.


 

 

T

Taffetastof:

Taffetastof er et skinnende, glat stof af silke eller syntetiske fibre, der hovedsagelig anvendes til foring af beklædningsgenstande.

Teddy:

Plys med en lang stående bunke.

TPU:

TPU står for "termoplastisk polyurethan" - en plast, der kan deformeres plastisk, når der tilføres varme.

Twillvævning:

Twillvævning (også kaldet twill) er en grundlæggende vævning til vævede stoffer. Det mest kendte stof i twillvævning er denim jeansstof. Twillvævninger kan genkendes på den diagonale ribbe.

 

 

U

 

 

V 


Vævet pels:

Vævet pels er vævede efterligninger af pels.

Vichy-tjek:

En Vichy-rude er en terningformet blokrude i to farver.

 

 

W 

Whalkloden / Gåtur:

Fullingstoffer er vævede tekstiler, hvis overflade er filtet ved hjælp af fulling (trykning, komprimering, presning i varme syrebade).

 

X

 

Y

 

Z

Z-Liner:

En Z-liner er et lag, der er placeret mellem ydermaterialet og foringen på en beklædningsgenstand. Normalt anvendes membraner eller membranvæv som Z-liners.