Gratis forsendelse til Danmark fra 740 kr !
Pinterest Facebook Instagram
Filter

Uldstoffer i metermål

Hvem drømmer ikke om et dejligt blødt tæppe eller en lækker frakke af varmende uld? I århundreder er dette naturprodukt blevet rost for sine egenskaber og udseende i en lang række designs. 

Derfor har vi et stort udvalg af uldstofuldfrakker og hvalloden i mange forskellige farver og vægtklasser. Hvis du ikke kan finde det, du leder efter, så kontakt os, og vi vil gøre vores bedste for at finde det perfekte produkt til dig!


Uldfibrenes oprindelse

De animalske fibre udvindes, når fårene klippes. Til dette formål klippes fårene med klippemaskiner, hvilket skal resultere i en helt sammenhængende uldfrakke (uldvlies). Ulden bliver derefter sorteret og inddelt i bestemte kvalitetszoner. 

Bagefter fjernes uldfedt (lanolin), snavs og grater under en skånsom vaskeproces. Hvis det er nødvendigt, kan vegetabilske urenheder fjernes ved karbonisering.

I det sidste trin bliver uldfibrene spundet til garn. Enten produceres der glatte, fine garner med kamgarnsprocessen eller grovere, mere voluminøse garner med kardespindingsprocessen.

Garnerne bruges derefter til at væve, strikke eller mangle en bred vifte af uldstoffer. 

Ud over rene uldstoffer beriges garnerne nogle gange med syntetiske fibre for at opnå forbedrede egenskaber med hensyn til pleje, slidstyrke og filtmodtagelighed. Uldens gode egenskaber fortsætter med at dominere, så længe uldindholdet er mindst 50%.


Vigtige egenskaber

Uldstoffer har forskellige isolerende egenskaber afhængigt af garnernes vægt og krølning. Finere, glattere kamgarner har færre luftlommer og giver mindre varmeisolering (Cool Wool). De voluminøse kartede garner isolerer og varmer derimod meget godt på grund af de mange luftindeslutninger; det er for eksempel stoffer som velour eller kogt uld.

Som regel er uldstoffer (afhængigt af deres finhed) særligt bløde og derfor meget behagelige at have på huden. Den blødeste uld kommer i øvrigt fra merinofår.

Uld kan absorbere op til 30% af sin egen vægt i damplignende fugt, uden at stoffet føles fugtigt (hygroskopisk). Kropsvæsker som sved bliver kemisk bundet og dermed neutraliseret. På grund af den konstante absorption af fugt bliver stoffet næsten ikke opladet. Vand i dråber absorberes kun langsomt af ulden (hydrofob).


Inspiration til dit næste syprojekt i uld

  • Beklædningsgenstande som bukser, nederdele, kjoler, jakker, frakker, veste eller jumpere.
  • Tilbehør som tørklæder, sjaler, huer eller handsker
  • Varmt undertøj
  • Tæpper
  • Gardiner eller forhæng


Plejeinstruktioner

Uld er meget selvrensende, så før du vasker din frakke i hånden, kan du prøve at hænge den ud i den friske luft i et par timer. De ubehagelige lugte vil forsvinde helt af sig selv!

Hvis en vask er nødvendig, anbefaler vi en kold håndvask med specielt uldvaskemiddel.

Rene uldstoffer må ikke tørres i en tørretumbler. Uldfibrenes strækbarhed øges endnu mere, når de er våde, så stoffet bør tørres liggende for at beskytte det mod deformation. 

Strygning bør ikke være varm (1 punkts strygning) og gøres bedst med damp eller en fugtig klud. Renseri er muligt med perchlorethylen. Stoffet bør ikke bleges.

I individuelle tilfælde er det dog altid vigtigt at overholde plejeetiketterne for de respektive beklædningsgenstande eller stoffer, da efterbehandling, forskellige behandlingsmetoder eller blandede garner kan føre til forskellige plejekrav.